SCB

För ett litet tag sen fick jag ett formulär hemskickat från SCB. Inga problem här inte, jag kan tycka meningslösa frågor har en viss charm att besvara. Detta handlade dock om min inblandning i studiecirklar (jag listas där eftersom bandet har en genom replokalen). Detta orkade jag inte engagera mig i. Så jag lät pappret besöka korgen.

Det dröjde nån vecka så kom samma formulär igen, som påminnelse. Väntat, tänkte jag. Korgen matades igen.

Nu har dock detta upprepats tre gånger och jag är irriterad. Inte främst för att jag får post, det är alltid trevligt. Utan för att det är ett sånt slöseri på papper och kostnader. Jag är inte särskilt miljömedveten men ibland händer det.

SCB, statligt och underbart, väljer att ge mig chans på chans att fylla i ett stentrist formulär, fattar de inte vinken,

Funderar på att knåpa ihop ett eget och skicka tillbaks, sedan skapa stapeldiagram och kurvor över det hela.

Fråga 1. Hur ofta brukar ni skicka ut onödigt material? (Stryk under det ord som passar in bäst)

Mycket ofta - Ofta - Ibland - Sällan - Mycket Sällan - Aldrig - Sporadiskt - Intermittent - För ofta - Kofta -


Den blomstertid nu kommer...

Växterna börjar torka av törst, huden blir svedd och längs ryggraden rinner en droppe som klibbar sig mot tröjan. Det blir kvavt, täcket slickas, av värme, längs med min kontur. Ljuset sipprar in tidigt. Livet blir uppfyllt och strålglansen skiner.

Den börjar annalkas - sommaren. Och det är så himla skönt.

En helt vanlig morgon.

There's a few questions running through my mind this morning. It involves everything and nothing. It centers around my life, and it includes some.

1. Should I move to another apartment? I want to buy one but can I afford it? Anyway, tomorrow I will go to look at one.

2. Why do always things seem to occurr at the last minute? My plan to go to Ethiopia seemed destined to fail, but this morning the proper form landed in my email. Now, the process is ready to start again.

3. Which are my favourite Rutger Hauer-movies? "The Hitcher" is probably one of them.

4. What sort of sacrifices am I prepared to do, in order to gain what I strive for?

5. The track "Music for a Nurse" by Oceansize is tremendous, and very suitable.

6. Why did I wrote this in english?

Wunderbar

Jajamänsan, The Mars Volta släpper nytt album i sommar, "Octahedron". Man undrar vilka galenskaper de hittar på denna gång.

Blue Theme Party

Då var natten avklarad. Det blev nog ändå ett lyckat partaj. Jag vet inte vad alla tyckte, men jag var nöjd. Kul med så många blandade människor och med olika kreationer. Sen tyckte jag personligen att det var lite kul att prova på en knapp stand-up, vilket jag nog aldrig gör mer, det är ju riktigt svårt.

Pirate Bay

Först ett erkännande. Jag är inte alls insatt i Pirate Bay-rättegången.

Men ändå. Är det inte rätt åt snorvalparna. Visst är skivindustrin en industri på väg att utarmas, förhoppningsvis inte helt försvinna eftersom jag bland många andra fortfarande gillar att ha en ny skiva i handen, med tillhörande konvolut. Visst skulle det vara bra om skivindustrin kunde hitta nya sätt att möta den nya tekniken.

Men ändå. Är det inte rätt åt snorvalparna. Har inte musiker rätt att få betalt för sitt verk. Har de inte jobbat som alla vi andra jobbar, för att kunna leva på det. Eller åtminstone dra in en liten hacka.

Då är det ju trots allt, rätt åt dem. Snorvalparna alltså. Killar med pubisskägg som njuter av förmågan att lura till sig något. De sitter ju så trygga framför en skärm. Inte är det väl stöld om man inte är inne i butiken när man snor?

Jag tycker det känns som en ganska tillfredställande dom.

Men till sist, jag är inte alls insatt.


It's back.

Coheed and Cambria är tillbaks i lurarna. När solen tittar fram passar "Good Apollo I'm Burning Star IV: Volume One - From Fear Through the Eyes of Madness" ypperligt.

Dessutom anlände idag Between the Buried and Me's "Colors" och Steven Wilson's "Insurgentes". Ett ganska brett spektrum av mjukt och hårt med andra ord.

Nån gång i maj.

Min dom har fallit, hårt som päronträdet i min gamla barndomsträdgård. Min visdom kommer utarmas i två omgångar. Maj månad kommer bli månaden då jag tog två steg tillbaks.

Två av mina visdomständer ska dras ut.

Hur tråkigt detta än kan låta, hur ont det än må göra så måste jag känna mig lite fascinerad inför detta. Vilka instrument kommer användas, vilka ljud höras, känslor kännas.

Jag får lov att se, där - nån gång i maj.

Oceansize

Gick på stan idag med Oceansize i lurarna. Fy bubblan vad bra dem är. Kan inte cdon.se få in skivan jag väntar på så diskografin blir relativt komplett?

Efter Polen

Inte allt bakom den gamla järnridån är grått och trist, det kan jag intyga. Krakow visade sig på sitt allra soligaste humör denna påsk. En trevlig stad med ett trevligt promenadstråk runt hela gamla stan, dessutom caféer att välja och vraka emellan. Men man hinner inte göra allt.

Resans huvudsyfte var dock att besöka Auschwitz-Birkenau, vilket var en upplevelse av blandade känslor. Väl på plats känner man sig på något sätt som en obekväm turist klämd mellan att njuta av det fina vädret och respektera den historia som utspelats på platsen man beträder.

Att tänka och veta att man går i fotspår av oerhört lidande och fasa ger en ett perspektiv som är svårt att veta vad man ska göra utav. Hur kan man förstå, greppa omfattningen. Jag tror inte det riktigt går. Jag kan bara sörja för mänskligheten, visa min respekt till offren och be att det aldrig händer igen. Tyvärr ser vi hur människan om och om igen fortsätter att på ett eller annat sätt slå ner på andra, om det så beror på ras, folkgrupp eller andra preferenser.

Jag skulle uppmana alla att åka till något koncentrationsläger, med vördnad.

Polen

Så imorgon drar man till Polen då. En nöjestripp med päronen. Blir nog riktigt kul. Får lämna rapport senare.

Demaskering! Demaskering!

Sista sidan i "Varsel" vändes precis. Psykologisk thriller i toppskiktet. Redan från första början hålls man fast i ett otäckt grepp, som hårdnar allteftersom. Tillsammans med en rå flottighet är boken sällan en angenäm läsning men en intressant studie i människans mörka hörn. Det lockar fram galenskapen, det retar gamla sår och det ödelägger framtiden.

Kanske borde se om filmen, jag såg den i fel ålder. För gammal för att bara blint fyllas med skräck och för ung för att begripa. Minns bara att Jack Nicholson är övertygande over-the-top.

Anamorfosis

Satt några väl avvarade timmar på kyrktaket tillsammans med en kaffetermos, mariekex, "Varsel" och mobben. Jag njöt av solen och ensamheten. Fastnade emellan bokens sidor i tankar om skapelsen och varför jag aldrig riktigt verkar kunna förstå hur Gud tänkt sig den. Skapelsen som sådan har ifrån sina allra första steg evolverat i en nedbrytande takt, men vi är på väg mot ett slutgiltigt mål.

Det målet, den slutgiltiga bilden, måste Gud ha haft framför sig när han satte igång sitt verk. Sen att jag inte fattar hur det funkar med vilka som får vara med inom bildens ramar, hur den fria viljan gavs, den ultimata rättvisan som skapat alla orättvisor. I mitt huvud blev det mest cirkelresonemang idag på taket.

Men till sist fastnade jag vid gårdagens film "Anamorph". Filmens tema bygger på tekniken att måla bilder genom anamorfosis. Där bilden förändras beroende på vilken vinkel man ser den utifrån.

Till sist fick jag kapitulera. Hur jag än gör kommer jag bara vara en liten del i Guds målning, stående i en vinkel som aldrig kommer möjliggöra att jag kan se hela perspektivet. Åtminstone förrän målet är nått. Då kommer anamorfen tala sitt tydliga språk.

Veckans utmaning

Att få Lady Gagas autograf på dasen är väl ingen större bedrift. Knappt en utmaning. Hade ju varit mer värt att tigga till sig sultanen av Bruneis - vars namn helt enkelt stavas Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Al-Mu'izzadin Waddaulah ibni Almarhum Sultan Omar Ali Saifuddein Sa'adul Khairi Waddien.

Idi

Min filmfasta är nu över, vilket innebar en lite halvbeige start med två halvsunkiga Kiefer Sutherland-filmer. Men igår kväll rullade "The Last King of Scotland" på min bildskärm.

Idi Amin, otäck figur, som i filmen porträtteras kusligt av Forest Whitaker, välvärd sin Oscar. Idi Amin framställs med full kraft i sin dubbelnatur. Ena stunden charmig, vitsig och inbjudande för att sedan kapslas in i sin egen paranoia som spiller ut med våldsam kraft över den som går i hans väg. Människor som han kombinerat med ambitioner är livsfarliga, vilket historien visat.

Filmen är helt klart sevärd, men Amins person och hans regim belyses utifrån perspektivet från en naiv, självcentrerad ung läkare som vaknar till allt för sent. Att han luras och lockas har jag inga problem med, men man får aldrig en person med samvete att koppla med. Jag önskar hela tiden att fokus skulle läggas mer på Idi och ugandierna runt omkring honom.

Det man skrattar åt just nu

"-Har du hört historien om gaffeltuppen?"


Det frusna steget

Ibland så fastnar man bara, i ett slags vardagligt limbo, i väntan på bättre tider? Oförmögen att röra sig, att hitta kraft. När önskningen inte finner viljan. Så kommer ett påbörjat, fruset steg, spräckligt och skört. Jag vill inte trampa snett nu, inte när jag känner att jag börjat gå.

RSS 2.0